Przepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku.
Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę!
SPÓD:
- 700 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie, ja wrzucam ser do malaksera i miksuję)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% albo jogurtu naturalnego (125 ml) - ( z jogurtem jest również pyszne)
- 200 g drobnego cukru
- 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem.Dodać roztrzepany jogurt. Na końcu dodać zimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.
Galaretka rabarbarowa:
- 8 łodyg rabarbaru (nie obieramy!)
- 1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 galaretki o smaku truskawkowym
Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier i podgrzewamy kilka minut, tak aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrny. Następnie wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny galaretki. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik.
Prostokątna forma o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub około 21 x 33 cm, ewentualnie okrągła tortownica o średnicy około 26 - 27 cm.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Bardzo ładnie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuństary dobry rabarbar :))) pamietasz, jak go wcinalysmy z cukrem?? :) no dobra, serniczek super wyglada, tylko.... zelatyna doprowadza mnie do placzu :( zawsze ma jakies fochy :( jak to mowilas? pieta ahillesowa? moja pieta zelatynowa :) :* bea
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem sernik piekłam, ale na zimno nie próbowałam robić... Zapisuję pomysł :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do polubienia FunPage`a na Facebooku, tam więcej się dzieje, poza tym doczytasz jak się zrobiłam z galaretkami :) Nie zgadniesz o jakie smaki zmieszałam:)
OdpowiedzUsuń