maja 30, 2013

Sernik na Zimno z Rabarbarem

Przepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku. 
Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę! 

SPÓD:
Upiec biszkopt z 2 jajek. (szukaj w kategorii "biszkopty")


MASA SEROWA:
  • 700 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie, ja wrzucam ser do malaksera i miksuję)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% albo jogurtu naturalnego (125 ml) - ( z jogurtem jest również pyszne)
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem.Dodać roztrzepany jogurt. Na końcu dodać zimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.



Galaretka rabarbarowa:
  • 8 łodyg rabarbaru (nie obieramy!)
  • 1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier i podgrzewamy kilka minut, tak aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrny. Następnie wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny galaretki. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik.


Prostokątna forma o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub około 21 x 33 cm, ewentualnie okrągła tortownica o średnicy około 26 - 27 cm.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger