maja 30, 2013

Sernik na Zimno z Rabarbarem

Przepis na biszkopt - z zeszytu domowego. Przepis na sernik - już nie pamiętam skąd go mam, trochę go zmodyfikowałam - zawsze wychodzi! Przepis na galaretkę z bloga Kwestia Smaku. 
Sernik z rabarbarem - naprawdę niesamowity smak i do tego taki łatwy w wykonaniu. Warto! Naprawdę! 

SPÓD:
Upiec biszkopt z 2 jajek. (szukaj w kategorii "biszkopty")


MASA SEROWA:
  • 700 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego dwukrotnie, ja wrzucam ser do malaksera i miksuję)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 36% albo jogurtu naturalnego (125 ml) - ( z jogurtem jest również pyszne)
  • 200 g drobnego cukru
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny i cukrem.Dodać roztrzepany jogurt. Na końcu dodać zimną żelatynę. Masę wylać na biszkopt i wstawić do lodówki do stężenia.



Galaretka rabarbarowa:
  • 8 łodyg rabarbaru (nie obieramy!)
  • 1/2 szklanki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym
Wykonanie:
Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe kawałki. Do szerokiego garnka wrzucamy pokrojony rabarbar, wsypujemy cukier i podgrzewamy kilka minut, tak aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrny. Następnie wlewamy 3 szklanki wody i zagotowujemy. Garnek zestawiamy z ognia, wsypujemy galaretki i mieszamy do rozpuszczenia żelatyny galaretki. Studzimy. Tężejącą galaretkę wylewamy na sernik.


Prostokątna forma o wymiarach minimum 20 x 30 cm lub około 21 x 33 cm, ewentualnie okrągła tortownica o średnicy około 26 - 27 cm.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

4 komentarze:

  1. Bardzo ładnie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. stary dobry rabarbar :))) pamietasz, jak go wcinalysmy z cukrem?? :) no dobra, serniczek super wyglada, tylko.... zelatyna doprowadza mnie do placzu :( zawsze ma jakies fochy :( jak to mowilas? pieta ahillesowa? moja pieta zelatynowa :) :* bea

    OdpowiedzUsuń
  3. Z rabarbarem sernik piekłam, ale na zimno nie próbowałam robić... Zapisuję pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do polubienia FunPage`a na Facebooku, tam więcej się dzieje, poza tym doczytasz jak się zrobiłam z galaretkami :) Nie zgadniesz o jakie smaki zmieszałam:)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger