czerwca 13, 2013

Tort "Od Serca"


Lubię proste torty. Smaki dobierane były na życzenie solenizanta. Tort Improwizowany tak wszystkim posmakował, że wykorzystałam go przy komponowaniu tego tortu. Po degustacji tortu ocena smaku była wysoka. Nie sądziłam, że wiśnie, truskawki, karmel, kawa i wanilia tak smacznie się ze sobą skomponują:)




Upiec 2 sztuki biszkopty z 2 jajek z tego przepisu.

KREM z kawową nutką:
  • ok. 150 ml śmietanki kremowej 30%
  • ok. 150 g serka mascarpone
  • ok. 2-3 łyżki cukru pudru
  • ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek

Wykonanie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą  kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu.




Dodatkowo
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki
  • kilka truskawek
  • listki świeżej mięty
  • garstka zmiksowanych na pył ciastek Petit Beurre (do obsypania boków tortu)

Wykonanie:
Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny. 
Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania. 



Krem waniliowy:
  • 350 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej
  • 350 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • ziarenka z trzech lasek wanilii


Krem:Podobnie jak przy masie miętowej, z tym, że zamiast ekstraktu miętowego dodajemy ziarenka waniliowe. Masa na drugą warstwę, wierzch i boki tortu.

SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:)




1 komentarz:

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger