KREM z kawową nutką:
- ok. 150 ml śmietanki kremowej 30%
- ok. 150 g serka mascarpone
- ok. 2-3 łyżki cukru pudru
- ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek
Wykonanie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu.
Dodatkowo
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami
- 90 g czekolady gorzkiej
- 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki
- kilka truskawek
- listki świeżej mięty
- garstka zmiksowanych na pył ciastek Petit Beurre (do obsypania boków tortu)
Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny.
Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania.
- 350 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej
- 350 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ziarenka z trzech lasek wanilii