Lubię proste torty. Smaki dobierane były na życzenie solenizanta. Tort Improwizowany tak wszystkim posmakował, że wykorzystałam go przy komponowaniu tego tortu. Po degustacji tortu ocena smaku była wysoka. Nie sądziłam, że wiśnie, truskawki, karmel, kawa i wanilia tak smacznie się ze sobą skomponują:)
Upiec 2 sztuki
biszkopty z 2 jajek z tego przepisu.
KREM z kawową nutką:
- ok. 150 ml śmietanki kremowej 30%
- ok. 150 g serka mascarpone
- ok. 2-3 łyżki cukru pudru
- ok. 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej dodatkowo zmielonej na drobniutki proszek
Wykonanie:
Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. W drugiej misce rozmiksować serek mascarpone, który należy połączyć z ubitą kremówką. Na koniec dodać kawę i zmiksować kilka sekund. Krem wstawiamy na chwilkę do lodówki.Przepis z głowy własnej - choć nie sądzę, żebym była nowatorką w takim połączeniu.
Dodatkowo
- 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
- kilka łyżek konfitury wiśniowej z całymi owocami
- 90 g czekolady gorzkiej
- 1 małe opakowanie ciastek Petit Beurre,tzw. Petitki
- kilka truskawek
- listki świeżej mięty
- garstka zmiksowanych na pył ciastek Petit Beurre (do obsypania boków tortu)
Mleko skondensowane gotujemy w puszce zanurzonej w wodzie około 2-2,5 godziny.
Na biszkopt wylewamy zagotowane mleko skondensowane, na które układamy warstwę ciastek. Wkładamy do lodówki. Jak masa zastygnie, na ciastka wykładamy krem kawowy, na który układamy wiśnie z konfitury. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, rozpuszczoną czekoladą robimy kleksy na wierzchu ciasta. Wygląd zależy od naszej wyobraźni. Ciasto schłodzić. Po 2 godzinach jest gotowe do podania.
- 350 ml śmietanki kremówki 36% - dobrze schłodzonej
- 350 g serka mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- ziarenka z trzech lasek wanilii
Krem:Podobnie jak przy masie miętowej, z tym, że zamiast ekstraktu miętowego dodajemy ziarenka waniliowe. Masa na drugą warstwę, wierzch i boki tortu.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:)
Super! Bardzo smakowicie wygląda...
OdpowiedzUsuń