października 23, 2013

Niebiańskie Cupcakes

       
    
Moje pierwsze w życiu Cupcakes. Ten wzór zobaczyłam kiedyś w galerii internetowej. Kiedy w końcu kupiłam tylkę Wilton 1M postanowiłam zrobić cupcakes. Przy okazji pobawiłam się troszeczkę i na końcu posta wrzuciłam wam moją pierwszą różyczkę i spiralkę:) Przeglądając różne przepisy zauważyłam, że większość cupcakes zdobiona jest kremem maślanym. Tak, słyszałam, że jest bardziej gładszy i plastyczny do wzorów, ale i tak nie przemawia on do mnie. Przeraża  mnie wizja podania dziecku kremu z ogromnej ilości masła i cukru - dla mnie koszmar! Na razie nie dojrzałam do tego kremu i w tym przepisie użyłam sprawdzonego kremu z kremówki i mascarpone i wyszło PYCHA! Nie wierzycie? Zapytajcie mojego Alexa, albo przetestujcie ten przepis i sami zobaczycie, że na jednej zjedzonej się nie skończy ;) A to inne podanie tych samych muffinek Czekoladowe Cupcakes z Daktylami i Limonkowym Frostingiem.


Składniki na 36 sztuk średnich muffinek:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciemnego kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g suszonych daktyli
Jajka miksujemy przez chwilę, dodajemy mleko i olej. W osobnej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy do płynnych. Na końcu dodajemy wrzątek, a potem daktyle.Papilotki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. 



KREM:
Dodatkowo:
  • 1 opakowanie żelków Zozole tęczowe paski

Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, na koniec serek mascarpone. Część masy odkładamy na chmurki, do reszty dodajemy niebieski barwnik, nie dużo, bo krem ma być błękitny.


Wierzch każdej babeczki smarujemy cienko błękitnym kremem, po bokach formujemy białe chmurki, w które wtykamy 1/2 tęczowego paska żelka.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

A to moje nieudolne próby z tylką 1M :) Następnym razem się przyłożę - obiecuję!

 

8 komentarzy:

  1. Pięknie Ci się udało to zrobić. Warto było się napracować. A jak piszesz, że następnym razem się "przyłożysz" to chyba powstaną arcydzieła. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo! Napracować.....to za duże słowo - z moim brakiem cierpliwości poszło szybciutko! Naprawdę przy tych cupcakes jest bardzo mało pracy! Miłego Dnia Krystyno i serdecznie zapraszam do polubienia mojego fanpage`a na Facebook`u - tam możecie zobaczyć wszystko na bieżąco i dużo więcej zdjęć :) Zapraszam!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis na babeczki - czekoladowe, mokre i bardzo delikatne, jeśli dodamy do tego krem z mascarpone i kremówką - mamy wrażenie jakbyśmy jadły pyszne ciasto czekoladowe z delikatnym kremem:) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. ale ładnie ozdobione! jak to ma być nieudana próba to nie wiem jak będą wyglądać udane:)))
    super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają naprawdę uroczo :)
    Z doświadczenia wiem, że krem maślany jednak jest lepszy. Ja robię taki na bazie bezy szwajcarskiej - i choć to dalej tylko masło i cukier, to smakuje o niebo lepiej od tradycyjnego :)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger