marca 17, 2014

Sernik z Brzoskwiniową Niespodzianką


Jak widać sernik można podawać na różne sposoby. Dlatego postanowiłam galaretkę ukryć w środku sernika, tu idealnie się przydała Forma silikonowa Monamour ze sklepu Garneczki - wyszło efektownie i pysznie. Mało skomplikowane i pracy przy nim niewiele. Polecam,bo warto!




Spód:
Musimy upiec biszkopt z 2 jajek z tego przepisu
Sernik robiłam w wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm, biszkopt piekłam w prostokątnej i po upieczeniu i wystudzeniu wycięłam go na wielkość wspomnianej tortownicy.

Masa serowa:

  • 700 g sera do serników w wiaderku Piątnica
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (125 ml)
  • 200 g cukru drobnego do wypieków
  • 2 czubate łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:
  • 1 puszka brzoskwiń w puszce
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:
Dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 500 ml wody. Brzoskwinie odcedzamy z zalewy, odkładamy na bok dwie połówki na bok. Resztę brzoskwiń kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy je do małej miseczki i zalewamy galaretką brzoskwiniową, wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.
Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 250 ml wody i przelewamy do silikonowej formy Monamour ze sklepu Garneczki i odstawiamy do lodówki.
Kiedy mamy już upieczony biszkopt i galaretki stężałe zabieramy się za masę serową. Twaróg miksujemy z sokiem z cytryny, cukrem i jogurtem. Na końcu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia się składników. Na dnie układamy biszkopt, boki obkładamy brzoskwiniami pokrojonymi w plasterki. Na biszkopt wylewamy odrobinę masy serowej, na którą delikatnie wykładamy brzoskwinie w galaretce, całość zalewamy masą serową. Na którą układamy galaretkowe serduszka. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


11 komentarzy:

  1. takie niespodzianki to ja lubię, a takie serniki jeszcze bardziej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, super mniam, mniam. Wygląda wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co za kreatywność!Prosty pomysł,a jakie dzieło...w najbliższym czasie wypróbuję...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł jest fajny, choć czasochłonny, ale efekt jest tego wart , wygląda zachęcająco , za raz go wypróbuje :-*

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniczek obłędny!!! Chciałabym go zrobić ale nie mam takiej formy. Jaka może być inna? Jaki wymiar?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, na przykład w tortownicy o średnicy 23-26 cm powinnaś podwoić składniki, a galarektową niespodziankę formuj w miseczce o wysokości niższej niż boki tortownicy ;) Jeśli masy serowej Ci zostanie,nadmiar po prostu powylewaj do pucharków ;)

      Usuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger