sierpnia 11, 2015

Sernik Jeżynowy - pieczony!


Pamiętacie Sernik Jagodowy, który upiekłam jakiś czas temu? Był tak pyszny, że zniknął w niecałe dwa dni. Dawno nie widziałam, aby mój syn tak zajadał się sernikiem. Postanowiłam sprawdzić, czy na przykład jeżynowy będzie równie pyszny. Sprawdziłam. Jest równie pyszny jak ten jagodowy! Kolor troszkę mniej intensywny niż ten jagodowy, ale smak wart upieczenia. Źródło: Moje Wypieki, odrobinkę zmodyfikowany.



 Składniki na tortownicę 23 cm:

SPÓD:
  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g roztopionego masła
Chciałam uzyskać grubszy spód i zrobiłam z podwójnej porcji ciastek i masła, Wam podaję standardową. Ciastka wrzuciłam do malaksera, zmiksowałam na proszek, dodałam roztopione masło i jeszcze chwilkę zmiksowałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar poza tortownicę. Masę ciasteczkową wyłożyłam do tortownicy i pokryłam nią spód i boki formy, wstawiłam do lodówki.



POLEWA ŚMIETANOWA:
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam.


MASA SEROWA:
  • 750 g twarogu półtłustego lub tłustego, dwukrotnie zmielonego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (użyłam domowego)
  • 220 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jeżyn (zmiksowanych ,przetartych przez sito)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy, bo potem sernik mocno by wyrósł i gwałtownie opadł. Zmiksowaną masę serową wlałam do tortownicy na spód ciasteczkowy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam przez około 60 minut. Każdy piekarnik jest inny i możecie pieczenie przedłużyć do 75 minut. Wierzch ma być sprężysty. Po tym czasie na upieczony sernik wylałam polewę śmietanową, wyrównałam i piekłam jeszcze 10 minut. Potem wyłączyłam piekarnik i studziłam sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wystudzony sernik wstawiłam do lodówki na całą noc, chodzi tu aby sernik chłodził się przez 12 godzin. Potem tylko udekorowałam jeżynami i gałązkami werbeny cytrynowej.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



1 komentarz:

  1. hmm, kombinuję, bo nie znam smaku, a bardzo efektownie wygląda (jak wszystko u Blondi), czy dobre będzie z lemon curd na wierzchu? Pozdrawiam Ania (Blondi)

    OdpowiedzUsuń

Cześć, jestem Blondynka.

Jeśli chcesz coś napisać, wymienić myśli, porozmawiać to jest odpowiednie miejsce, w którym dbam o to abyś czuł się bezpiecznie i dobrze.

Jeśli masz zły dzień i i potrzebujesz tu wyładować swoje negatywne emocje - osobiście zaprowadzę Cię do wyjścia, Nie wyprowadzisz mnie z równowagi, więc albo się uśmiechnij albo idź dalej.

Nie rób proszę z tego miejsca tablicy reklamowej, nie bawię się w lajk za lajk itd, nie lubię spamu.

W komentarzach możesz również umieścić zdjęcia dań wykonanych z Blondynkowych przepisów, jeśli chcesz abym wkleiła je do albumu na fan page`u bloga na FB, napisz od razu, że wyrażasz zgodę na ich umieszczenie we wspomnianym albumie.

Nie bój się pytać, zawsze odpowiem i postaram się pomóc.

Czuj się tu dobrze. Życzę Ci aby Twój Dzień był zawsze pełny pozytywnych zdarzeń! Buziaki!

Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger