listopada 19, 2013

Zupa Kalafiorowo - Ziemniaczana

Zupa Kalafiorowo - Ziemniaczana

Zupa kalafiorowo - ziemniaczana to zupa, którą ze smakiem jadłam w dzieciństwie, ze smakiem jadam ją do dnia dzisiejszego. Zupa, którą również bardzo lubi mój syn. Nie wiem czy przyrządzam ją poprawnie, czy nie. Przyrządzam ją tak jak lubimy. Nie trzymam się tu żadnych proporcji, wszystko wrzucam na oko. Proporcje składników dostosowuję do garnka, w którym gotuję :)


Składniki:
  • 3 - 4 skrzydełka lub 1 udko z kurczaka
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka w korzeniu
  • 0,5 średniego selera
  • ok. 0,5 małego kalafiora
  • 10 cm kawałek pora
  • 1 mała cebula
  • 2 - 3 średniej wielkości ziemniaki
  • mała śmietana 12%
  • pieprz
  • kostka rosołowa warzywna
  • kawałek masła do usmażenia cebuli
  • 2 listki laurowe
  • 4 - 5 ziarenek ziela angielskiego


Wykonanie:
Skrzydełka zalewam zimną wodą i na bardzo małym ogniu gotuję wywar. Podczas gotowania zbieram z powierzchni tworzące się szumowiny. Wrzucam listki laurowe i ziele angielskie. W między czasie obieram warzywa. Marchewkę kroję w cienkie plasterki, pietruszkę i seler w kostkę. Kalafior dzielę na małe różyczki. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję w małym rondelku na pół twardo. Cebulę pokrojoną w kostkę wrzucam na rozgrzane masło i smażę, do momentu aż będzie szklista. Sukcesywnie wrzucam warzywa do wywaru mięsnego. Najpierw marchewkę, pietruszkę i seler, potem kalafior, por i ziemniaki. Na  końcu zeszkloną cebulę. Doprawiam pieprzem i wrzucam kostkę warzywną. Na sam koniec wlewam śmietanę rozmieszaną z kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Chciałabym wsypać jeszcze posiekany koperek, ale ze względu na mojego syna nie robię tego, gdyż Młody za nim nie przepada :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) 




listopada 17, 2013

Pomarańczowe Ciasteczka z Kaszą Manną

Pomarańczowe Ciasteczka z Kaszą Manną

Ten przepis zaintrygował mnie na tyle, że postanowiłam go wykonać w swojej kuchni. Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakowała kasza manna w ciastkach i ..... całkiem nieźle! Dobre to były ciastka! Były, bo nie ma po nich śladu:) Źródło: Palce Lizać


Składniki:
  • 125 g miękkiego masła
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
  • 100 g cukru pudru
  • 55 g kaszy manny lub polenty
  • sok z pomarańczy ok.2 łyżek
  • 150 g mąki pszennej
Dodatkowo:
  • 50 g czekolady gorzkiej

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. W misce miksujemy masło z cukrem pudrem, skórką i sokiem z pomarańczy, do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy kaszę mannę i przesianą mąkę. Mieszamy i wyrabiamy ciasto metalową łyżką. Ciasto przekładamy do maszynki do ciastek lub zawijamy w spory kawałek folii spożywczej i formujemy wałek. który kształtujemy tak, aby boki stały się kwadratowe. Ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.

Dobrze schłodzone ciasto kroimy ostrym nożem na 1 cm plastry lub wyciskamy ciastka przez maszynkę do ciastek. Układamy na blasze zostawiając 2 cm  odstępy. Pieczemy 14 minut. Po wyjęciu ciastek z piekarnika są nadal miękkie i musimy odczekać około 5 minut. Po tym czasie przekładamy je na kratkę kuchenną. Po całkowitym wystudzeniu albo zanurzamy do połowy ciastka w roztopionej czekoladzie, albo polewamy czekoladą po wierzchu jak ja to zrobiłam.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:)








listopada 16, 2013

Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe

Kruche Gwiazdki Czekoladowo - Pomarańczowe

Falstart świąteczny? Ja nazwałabym to ciekawością. Smak i zapach ciastek - pierwsze skojarzenie to święta Bożego Narodzenia. Pomarańcza i gorzka czekolada to dobre połączenie. Kruche i delikatne ciacha mnie osobiście przypadły do gustu:) Źródło: Palce Lizać


Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 g maki pszennej
Dodatkowo:
  • 50 g gorzkiej czekolady roztopionej w wodnej kąpieli

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masło ucieramy mikserem, dodajemy cukier, sól i żółtka i nadal miksujemy do białości. Następnie dodajemy otartą skórkę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę. Na koniec wsypujemy posiekaną z grubsza czekoladę i wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kulę, która zawijamy w folie spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na około 7 mm i foremką wycinamy niewielkie gwiazdki. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 10-12 minut. Studzimy na kratce. Wystudzone ciastka ozdabiamy stopiona czekoladą.
SMACZNEGO  życzy  BLONDYNKA :)

listopada 15, 2013

Rafaello

Rafaello

Rafaello bez problemu można kupić w każdym sklepie spożywczym, dlaczego postanowiłam zrobić je w domu? A dlaczego nie?! Te słodkie kokosowe kuleczki to wynik moich wędrówek po internecie. Czasami trafiam na przepisy, które gdyby mogły przemawiać krzyczały by do mnie: "Musisz mnie zrobić! Koniecznie! Już, teraz natychmiast!". Ten przepis tak do mnie krzyczał:) Zrobiłam i nie żałuję, mój syn wracając ze szkoły zadzwonił i tylko zapytał kiedy będą gotowe. Zniknęły w ciągu trzech godzin. Rzadko widzę go, żeby się tak bardzo zajadał:) Powiedział, że moje domowe Rafaello będzie hitem na blogu - zobaczymy:) Przepis polecam! Szybki i prosty w wykonaniu. Smak - sami oceńcie!
Przepis ze strony Wszystko o kuchni.



Składniki na 24 sztuki:
  • 200 g białej czekolady (2 tabliczki)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru pudru
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych do masy
  • 24 sztuki całych obranych migdałów obranych ze skórki
  • wiórka kokosowe do obtoczenia


Wykonanie:
  • Czekoladę rozpuszczamy na parze.
  • Miksujemy masło z cukrem pudrem na gładką masę.
  • Miksując, dodajemy po łyżce rozpuszczoną czekoladę, ja wlewałam cienką stróżką.
  • Do powstałej masy wsypujemy wiórka kokosowe i mieszamy drewnianą łyżką lub tak jak ja mikserem  na wolnych obrotach. Powstaną nam drobne grudki, które ugniotłam łyżką i wstawiłam na 30 minut do lodówki. Po tym czasie formowałam małe kuleczki, umieszczając w środku po jednym migdale. Na końcu obtoczyłam w wiórkach kokosowych, każdą kulkę włożyłam do małych papilotek i wstawiłam do lodówki na około 2 godziny.
  • Można przechowywać do kilku godzin poza lodówką - tak zgadzam się, po trzech godzinach prawie wszystkie kuleczki zniknęły w buzi mojego syna :)
OBIERANIE MIGDAŁÓW:
Wieczorem migdały wsypałam do miseczki i zalałam je wrzącą wodą i poszłam spać. Rano wylałam wodę i z pomocą małego nożyka bez trudu obrałam je ze skórki. Wysypałam je na papierowy ręcznik i zabrałam się za przygotowywanie masy z wyżej podanego przepisu.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)


listopada 15, 2013

Śniadaniowe Smoothie

Śniadaniowe Smoothie

Bomba witaminowa w szklance o poranku? Uwielbiam!  Mój syn nie przepada za owocami w całości, więc w taki sposób przemycam mu te owoce, których nie chce jeść w całości i popija taki napój szklankami, co mnie bardzo cieszy!


Składniki:
  • kilka truskawek świeżych lub mrożonych
  • kilka malin świeżych lub mrożonych
  • 1 banan
  • maślanka
  • cukier do smaku - ja tą linijkę pomijam

Wykonanie:
Owoce wrzucamy do blendera i miksujemy. Dodajemy maślankę dla uzyskania konsystencji jaką najbardziej lubimy. Co dalej? Pozostaje nam przelanie naszego smoothie do szklanek i "Na Zdrowie!" wypijamy do dna:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA:)



listopada 13, 2013

Eklerki z Waniliowym Creme Patissiere

Eklerki z Waniliowym Creme Patissiere

Drugi raz w życiu robiłam eklerki. Tym razem z waniliowym kremem patissiere. Jak widać wyszły, ale najważniejsze, że wszystkim smakowało. Pracy przy nich jest naprawdę niewiele - zabrałam się za nie w niedzielne przedpołudnie i na poobiedni deser były już gotowe. Tak więc moje drogie Panie i Panowie do dzieła! :) Źródło: MW.



Składniki na około 30 sztuk małych eklerków:
  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 4 jajka


Wykonanie:
W rondelku zagotowujemy wodę z masłem. Na gotującą się mieszankę wsypujemy mąkę pszenną i mieszamy,aby całość się nie przypaliła (ja szybko rozmieszałam mikserem). Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Takie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia (ważne, inaczej nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami, ja miksowałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, ale można też utrzeć ciasto drewniana łyżką.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy paski o długości ok. 10 cm.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut. Studzimy na kratce, przekrawamy na połowę i nadziewamy kremem.
Wierzch przyozdobiłam roztopioną czekoladą mleczną.

NIE WOLNO OTWIERAĆ PIEKARNIKA W TRAKCIE PIECZENIA, BO EKLERKI OPADNĄ!!!!!!!



Waniliowy Creme Patissiere:
  • 600 ml mleka
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • 6 dużych żółtek
  • 100 g cukru
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Mikserem z końcówkami do ubijania białek ucieramy do białości cukier z żółtkami, na końcu wsypujemy wymieszane mąki i miksujemy krótko.
W rondelku zagotować mleko z ziarenkami wanilii. Po doprowadzeniu do wrzenia, zestawiamy garnek na bok. Wlewamy do mleka naszą masę żółtkową i mieszamy do rozpuszczenia grudek, stawiamy na palnik i zagotowujemy, cały czas mieszając. Od momentu zagotowania naszego kremu gotujemy do maksymalnie 1 minutę, aż krem zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika i na krem nakładamy kładziemy przezroczystą folię spożywczą tak,aby stykała się z kremem, dlatego, żeby nie tworzył się kożuch. Studzimy.

Autorka pisze, że taki rem można trzymać do 3 dni w lodówce - ja zużyłam cały od razu.

*aby krem był lżejszy można dodać 230 ml kremówki lekko ubitej na samym końcu.

 SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

listopada 13, 2013

Cytrusowa Herbata z Nuta Cynamonu

Cytrusowa Herbata z Nuta Cynamonu

Za oknem szaro,ponuro i zimno, a ja otulona otulona kocykiem popijam sobie taką herbatkę. Pięknie pachnie, super smakuje i przy okazji picia można zjadać pływające kawałki pomarańczy. Humor od razu się poprawia! Mało tego do tej herbaty przekonał się mój syn, więc razem ja popijamy w jesienne wieczory.

Składniki na dwa kubki:
  • 500 ml wrzącej wody
  • czarna herbata, u nas Lipton lub Saga
  • 2 cienkie plasterki cytryny lub limonki
  • 2 plastry grubości 1 cm pamarańczy
  • kawałek kory cynamonu
  • ewentualnie cukier (ja osobiście pomijam cukier)

Wykonanie:
Wrzącą wodą zalewamy torebki herbaty, zaparzając ją. Wyciągamy torebki ze szklanek lub kubków. Kto lubi słodką - słodzi herbatę do smaku, kto nie słodzi pomija ta linijkę. Następnie wrzucamy korę cynamonu. Plastry owoców kroimy na 4 równe części i wrzucamy do herbaty. Szukamy wygodnego miejsca w domu, otwieramy ciekawą książkę lub włączamy jakiś film i delektujemy się naszym gorącym napojem :)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)




Drukuj

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger